Mitä saisi olla – asiakasvastaavan ajatuksia

19.07.2017

Neljän vuoden takainen siirtyminen asiakkaalta pöydän toiselle puolelle toimittajan leipiin oli monella tapaa helppo. Olinhan ollut ostamassa Aureoliksen palveluita finanssisektorilla monet vuodet ja tunsin Aureoliksen konsulttien tavan tehdä asioita. Isosta yrityksestä siirtyminen pieneen − meitä aureolislaisia oli tuolloin 45 – oli kuitenkin eräänlainen yllätys.

Olin vuosikausia tottunut siihen, että muutoksia saa aikaan hitaasti, jos koskaan. Aureoliksessa olin yhtäkkiä työyhteisössä, jossa suun avattuaan huomasi, että asiat todella tapahtuivat. Pahimmassa (tai parhaimmassa) tapauksessa idea tipahti suoraan omalle työpöydälle; jos haluat muutosta niin tee se. Jossain vaiheessa kyllä ymmärsin miettiä hiukan pidempään idean esittämistä. Ilokseni voin kuitenkin sanoa, että vaikka Aureoliksen työntekijämäärä on kasvanut liki 100 henkilöön, niin ketteryys on säilynyt ennallaan. Asioihin reagoidaan, kun ne nostetaan esiin.

B2B-myyjän työstä minulla ei ollut paljoakaan kokemusta. Tukea kuitenkin löytyi joka suunnalta yrityksen johdosta toimistotiimiin, vaikka opittavaa oli paljon niin tarjousten, sopimusten kuin myyntineuvottelujenkin saralla. Olin kuitenkin BI-alueella työskennellyt pitkään, joten asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen oli helppoa. Keskittyminen finanssialan asiakkuuksiin oli luontevaa, koska olin työskennellyt alalla pitkään. Sillä sektorilla toimin edelleen pääosin tietovarastoinnin ja viranomaisraportoinnin haasteiden parissa.

Vahvuutemme finanssiasiantuntijoina on ollut melko suuressa roolissa myös yrityksen kasvun osalta. Kun substanssiosaaminen on vahvaa, on helppo ymmärtää asiakkaiden puolestakin lauseesta, mitä he tarvitsevat ja tuottaa palveluja juuri oikeaan tarpeeseen. Myyntityön paras apu ovat Aureoliksen loistavat asiantuntijat, joita yhdistää yhteen hiileen puhaltamisen taito, peräänantamattomuus ja joustavuus tiukoissakin tilanteissa. Voin vain todeta, että myyjänä työ on enemmänkin ovien avaamista. Varsinainen myyntityö alkaa vasta sitten, kun ensimmäinen sopimus on allekirjoitettu ja asiantuntijat aloittavat työnsä. Projektien onnistuminen ja työn hyvä laatu puhuvat puolestaan, jolloin jatkoneuvotteluihin on huomattavasti helpompi päästä. Lisäksi myyjän pitää myös uskoa tarjoamaansa tuotteeseen, muuten ei voi olla vakuuttava.

Työyhteisön hyvä henki ja tavoitteisiin sitoutuminen ovat Aureoliksessa korkealla tasolla. Hyvästä yhteishengestä kertovat myös erilaiset vapaa-ajan harrastekerhot, kuten esimerkiksi viinikerho ja kultapossukerho (sijoitusoppeja). Tiedon jakaminen näistäkin aiheista on mahdollista siksi, että asiantuntijamme ovat tulleet taloon hyvin erilaisilla koulutusprofiileilla ja taustoilla. Yhteistä aureolislaisille ovat enemmänkin asenne ja rento tekemisen meininki. Uskallamme olla erilaisia ja hyväksyä toisemme, ja naapurihuoneen kahvitilassakin nauretaan vapautuneesti. Ja usein.

Myyntityön kulmakiviä on asiakkaan aito kuunteleminen ja ymmärtäminen, ja sitä tekevät meillä kaikki toimitusjohtajasta kehittäjään. Mikä on myyjän myydessä − hyvä me!

 

Jaa tämä artikkeli