Tietovarastoinnin parhaat käytännöt – Blogisarja tietovarastoinnista osa 1

05.06.2018 Tietovarastointi

Aureoliksessa on kevään aikana aloittanut tusina BI-alueen tulevaisuuden tekijää kahden trainee-ohjelman puitteissa. Samalla kun uudet rekrymme tutustuvat tietovarastoinnin mielenkiintoiseen maailmaan, pääsevät konkarimme kertomaan, miten hommia tulisi ideaalisissa olosuhteissa hoitaa. Tässä tehtävässä kokeneet kouluttajamme innostuvat, kiihtyvät ja saattavat ottaa nk. kierroksia – käytämme tästä termiä mouhoaminen.

Seniorin ääni tyypillisimmin kimakoituu, kun parhaita käytäntöjä peilataan olemassa olevissa järjestelmissä oleviin puutteisiin.  Harmittavan yleisesti asiat, joiden intohimoisimmin haluaisimme olevan kunnossa, ovat periaatteessa hyvinkin yksinkertaisia. Järjestelmän peruskiveä laskettaessa ne eivät olisi tuoneet lisäkustannuksia, mutta tekevät sitä kylläkin ylläpitovaiheessa.

Tietovarastot ovat varastoja samassa mielessä kuin rautakaupan takapihalla olevat peltihallit. Tavoitteena on, että tavaraa säilytetään dokumentoidusti loogisessa järjestyksessä ja tavaran liikuttelu halliin sisään, hallissa sekä hallista ulos on suunniteltu ja toteutettu niin, että tavaravirta soljuu jouhevasti. Hyvin järjestetty varasto on myös ilo silmälle. Hyvin suunniteltu BI-järjestelmä on kaunis. Se perustuu selkeään arkkitehtuuriin, sen toteutus on tehty etukäteen huolella laadittujen kehittämisen käytäntöjen mukaisesti, ja järjestelmä tuottaa liiketoimintapalveluja luotettavasti. Järjestelmä on aina liikkeessä, ja sitä on sen takia syytä pitää elävänä organismina.

Onnistuneen järjestelmän elinkaari voi olla hyvinkin pitkä. Tämän vuoksi on luonnollista, että erittäin pitkään palvelleet järjestelmät ovat jossain määrin lipsuneet alkuperäisistä arkkitehtuuriperiaatteista. Lisäksi tälläkin saralla on muoti-ilmiöitä, joista toisinaan seuraa Suomenlinnan muurien kaltaisia ratkaisuja, joissa pyöreää nurkkaa on jatkettu terävällä kulmalla. Elinkaarensa ehtoopuolella olevan järjestelmän voi ajatella olevan ikimetsää muistuttavassa vaiheessa, jossa kaatuneita runkoja ei enää korjata ja erilaisia kääpiä rehottaa villin vapaasti. Näissäkin järjestelmissä on tyypillisesti nerokkaasti suunniteltuja osia, joihin perehtymällä on mahdollista nostaa omaa osaamistasoa muutamissa kuukausissa saman verran kuin tekemällä vuosia pelkästään uusia järjestelmiä.

Käynnistämme tämän kirjoituksen myötä tietovarastoinnin blogisarjan, jossa kerromme tietovarastoinnin parhaat käytännöt ja uskaltaudumme valottamaan myös virheitä sekä niiden seurauksia.

 

 

Jaa tämä artikkeli