Poweria Päivään!

01.06.2017 Aureolis

Tärkeä osa työhyvinvointia on myös fyysinen hyvinvointi. Istumatyötä tekevänä vastapainoinen liikkuminen on tärkeässä osassa, jotta kroppa säilyy työkykyisenä läpi työelämän. Lähes väkisin istumatyössä näppäimistön ja hiiren kanssa hartiat ja pää ovat jatkuvasti etukenossa, jolloin kroppa on luonnottomassa asennossa ja lihakset ja jänteet joutuvat koetukselle, nikamista puhumattakaan. Näin ollen suurimmalla osalla istumatyötä tekevällä myös ryhti ja liikkuvuus heikkenevät iän myötä. Pitkällä aikavälillä ilman riittävää kehonhuoltoa esimerkiksi niskanikamat kuluvat ja olkapään ja rinnan lihakset kutistuvat, mikä aiheuttaa suurempia vaivoja ja pahimmillaan myös työkyvyttömyyttä.

Aureolis päätti ottaa korjausliikkeen tähän asiaan. Aureoliksen työsuojelu potkaisi käyntiin projektin nimeltä Poweria Päivään, johon personal trainer Oona Tolppanen valitsi hakemusten perusteella kolme henkilöä keulakuviksi. Ajatuksena on, että me kolme täysin erilaista liikkujaa saisimme Oonalta tarvittavat vihjeet ja ohjeet arkiliikkumiseen, joita voisimme sitten jakaa koko Aureoliksen henkilökunnalle.

poweria päivään

Jokaisella meillä kolmella on oma taustamme liikkujana (tai liikkumattomana) ja omat tavoitteemme liikkumisen suhteen tulevaisuudessa. Tämän pohjalta lähdemme Oonan kanssa rakentamaan pohjaa terveydelle ja hyvinvoinnille. Itse olen pienen ikäni ollut on-off –liikkuja välillä innostuen jostain ja sitten hyvin nopeasti innostumisen loppumisen jälkeen jäänyt taas sohvalle. Eikä tuo työergonomiakaan ole aina paras mahdollinen, vaikka puitteet siihen olisivat yleensä aivan mainiot (sähköpöydät, työtuolien hyvät säädöt, satulatuolit jne.). Juoksuharrastuksen aloitin noin puolitoista vuotta sitten syksyllä, koska sisarukseni päättivät, että menemme koko porukalla juoksemaan Helsinki Half Marathonin, ja niinhän me juoksimme. Viime syksynä juoksuinnostuksen kadottua jonnekin päätin lähteä hakemaan salilta uutta motivaatiota.

Ensimmäisellä tapaamisella Oonan kanssa lähdimme liikkeelle liikkuvuuden ja ryhdin kartoittamisesta ja tulos oli aika karua ja surullistakin katsottavaa. Seisoin mukamas suorassa ja hyvässä ryhdissä (tai se mielikuva itselläni oli), mutta lopputulos olikin se, että hartiat olivat liian edessä, pää oli liian edessä ja polvet olivat lukossa. Liikkuvuusharjoitteissa kroppa oli kankea kuin rautakanki ja joka lihasta kiristi. Tästä tulikin tavoitteeni numero yksi: kroppa ja ryhti kuntoon! Koska minua oli jo aiemmin purrut salikärpänen, päätimme Oonan kanssa lähteä rakentamaan omaa liikkumistani salin ympärille, josta saisi myös ryhtiä ja liikkuvuutta parantavaa lihaskuntotreeniä. Mainittakoon myös, että olen nyt jokapäiväiseen ohjelmaani ottanut tavaksi tehdä liikkuvuutta parantavaa keppijumppaa, joskus montakin kertaa päivässä. Lihaskunnon lisäksi tavoitteenani on edelleen myös tuo juokseminen, sillä kesäkuun Helsinki Half Marathonille on ilmoittauduttu jo viime kesänä.

Ja tarkoitus tosiaan oli jakaa tätä liikkumisen ilosanomaa myös koko Aureoliksen henkilöstölle. Jonkin verran meillä onkin jo muun muassa Yammerissa herännyt keskustelua. Lisäksi ensimmäinen kimppalenkki on sovittuna, toivotaan että mahdollisimman moni pääsee paikalle. Eikä sitä tiedä, mitä kivaa vielä keksimme tämän Poweria Päivään -projektin tiimoilta, vain keho on rajana!

Jaa tämä artikkeli