Poweria päivään − pienin askelin isoja muutoksia

31.08.2017 Aureolis

”Olen leppoisa kahden lapsen isä – intohimoinani taitavat olla enemmän ystävät ja hyvä (lue epäterveellinen) ruoka kuin urheilu.”

Näillä sanoilla aloitin hakemukseni Poweria päivään -ohjelmaan. Liikuntaa en ollut harrastanut vuosikausiin, ellei jotain satunnaisia luisteluita, pulkkamäkiä tai uimahallissa lastenaltaassa istuskeluja lasketa mukaan. Olin pikkuhiljaa havahtunut siihen, ettei kunto pysy yllä itsekseen. Nuorempana olin harrastanut kamppailulajeja ja lenkkeilyä, mutta pikkulapsiperheen arjessa itsensä saaminen liikkeelle tuntui todella vaikealta. Aikaa urheilulle olisi ehkä ollutkin, mutta väsyneenä oli helpompi jäädä sohvan pohjalle makaamaan.

Hakiessani ohjelmaan en jaksanut uskoa, että minut oikeasti valitaan, sillä en juuri koskaan voita arvonnoissa mitään. Tällä kertaa valinta kuitenkin osui minuun. Ensijärkytyksestä toivuttuani ryhdyin välittömästi, tietovarastointiasiantuntijoita kun tässä ollaan, suunnittelemaan Power BI -raporttia painonpudotuksesta, rasvaprosentin kehittymisestä ja muista tuloksista.

Raporttia en kuitenkaan koskaan pystynyt toteuttamaan, sillä suureksi yllätyksekseni en ole tehnyt tämän projektin aikana “mitään”, mitä olisi voinut mitata. En ole käynyt kertaakaan vaa’alla, enkä tehnyt ainuttakaan kuntotestiä. En ole edes muuttanut syömisiäni, mitä nyt jonkin verran olen yrittänyt syödä useammin esimerkiksi aamupalaa ja välipaloja, kun aikaisemmin en näin tehnyt koskaan. Silti oloni on parantunut huimasti kevään jälkeen.

poweria päivään

Ainoa konkreettinen muutos on ollut liikunnan lisääminen arkirutiineihin. Olen tavannut ohjaaja Oonaa viikoittain kuntosalilla. Lisäksi olen ryhtynyt pyöräilemään töihin, liikkumaan kotona enemmän – sekä yksin että yhdessä perheen kanssa – ja viimeisenä muutoksena aloittanut uudestaan vanhan Krav Maga -harrastukseni. Näiden muutosten myötä minulla riittää nykyään energiaa iltaan asti.

Olen myös oppinut kehoni toiminnasta todella paljon. Ohjelma on liikuntarääkin sijaan ollut minulle tutkimusmatka oman kehoni toimintaan ja liikkuvuuteen. Osaan nyt kiinnittää tekemisiini huomioita ja tehdä liikkeitä oikein. Ymmärrän myös, miksi näin kannattaa tehdä. On ollut esimerkiksi kiinnostavaa huomata, miten yli kymmenen vuotta sitten “parantunut” nilkkavamma heijastuu vieläkin toisen jalan toimintaan ja kuinka paljon työtä tuon lihaksien epätasapainon aiheuttaman vartalon epätasapainon korjaaminen vaatii.

Tavoitteenani Poweria päivään -ohjelmassa oli saada terveempi arki sekä liikunta takaisin viikoittaisiin rutiineihin. Tässä olen onnistunut erinomaisesti. Näin jälkikäteen mietittynä Oonalta oli todella viisasta teettää muutos pienin askelin. Mikäli muutokset olisivat olleet heti rajumpia, olisi halu palata takaisin vanhaan tuttuun arkeen ollut isompi. Nyt urheilu on ujutettu arkipäivän rutiineihin pikkuhiljaa.

Jaa tämä artikkeli